HOME TUTORIAL OWNER BLOGSHOP

May 6, 2015

Pelajar Malaysia Mangsa Kebakaran Moscow Meninggal Dunia

Pada Sabtu lepas, Malaysia baru sahaja menerima berita sedih iaitu kemalangan jalan raya yang melibatkan bayi berusia 5 bulan. Namun kita menerima lagi berita sedih iaitu pelajar perubatan Malaysia Nur Atikah Alias, 25, yang cedera dalam kebakaran di sebuah asrama Rusia Kebangsaan Penyelidikan Universiti Perubatan bulan lepas, telah meninggal dunia.

Menurut Francisco Munis, Timbalan Ketua Kedutaan Malaysia di Moscow, Nur Atikah meninggal dunia akibat kecederaan pada kira-kira 02:30 waktu tempatan semalam. Beliau berkata kematian Nur Atikah adalah akibat komplikasi pernafasan dan bahawa dia juga telah mengalami luka (melecur) yang amat kritikal pada mukanya, tangan dan kaki.

Beliau meninggal dunia di Hospital Moscow Skifosovsky. Para Kedutaan sedang membantu ahli keluarganya untuk membawa mayat pulang Atikah ke Kelantan. Kes ini dilaporkan bahawa kebakaran berlaku pada pukul 11.30 malam (04:30 waktu Malaysia) pada 16-tingkat di luar kampus asrama universiti. Seramai 40 orang, termasuk 27 rakyat Malaysia, telah dilaporkan cedera dalam kejadian itu. -BH

-AL-FATIHAH-


6 comments: